Punkt II – Tonizowanie Drugim ważnym punktem w mojej pielęgnacji jest tonizowanie. Mam wrażenie (sama tak robiłam), że toniki są traktowanie trochę po macoszemu. Wbrew pozorom toniki o dobrym składzie robią ogromną różnicę w pielęgnacji. Przede wszystkim lekko zakwaszają skórę, co pomyciu jest ważne, alby przywrócić jej naturalne Ph i przygotować ją na przyjęcie następnych produktów. Toniki są idealnym rozwiązaniem dla osób, które mają cerę suchą bez wyprysków i zaskórników, nie mających potrzeby mycia twarzy rano. Tonik pomoże w usunięciu resztek produktów nakładanych na noc. Jak już wspominałam, stosuję naturalną pielęgnację i toniki, które używam są robione w domu. Wtedy […]

Pielegnacja mojej cery cz. II – oczyszczanie Jak wspominałam w poprzedniej części, gdy pojawił się u mnie trądzik stosowałam bardzo wysuszające żele z drogerii i toniki. W tamtych czasach panowało przekonanie, że skórę należy porządnie oczyścić i zdezynfekować preparatem z alkoholem. To sprawi mniejsze wytwarzanie sebum, a zmiany zostaną wysuszone i zaleczone. U mnie dawało to odwrotny efekt. Skóra świeciła się jeszcze bardziej, pryszczy pojawiło się więcej, a dodatkowo tak ją przesuszyłam, że naskórek dosłownie odchodził płatami. Jakiś czas później nastąpiła rewolucja w pielęgnacji i stało się modne delikatne oczyszczanie twarzy, mleczkiem, płynem micelarnym, bądź olejami, najlepiej bez użycia wody. […]

Pielegnacja Mojej Cery cz. – I opis skory Wiek: 23 lata. Moja skóra twarzy jest bardzo problematyczna i wymagająca. Mam cerę tłustą, szczególnie przetłuszczającą się w strefie T (czoło, nos i broda). W wieku 13 lat pojawił się u mnie trądzik. Typowy trądzik młodzieńczy, wypryski występowały na czole nosie i brodzie, policzki były zdrowe. Nie interesowałam się wtedy pielęgnacją, stosowałam bardzo wysuszające żele do mycia twarzy i kremy z drogerii. Kosmetyki dla nastolatków z napisem: przeciwtrądzikowe. Początkowo pomagały, wysuszały zmiany i skóra wyglądała lepiej. Jednak po dłuższym czasie stosowania okropnie przesuszyły mi skórę, która jeszcze bardziej się przetłuszczała, a wyprysków […]

Podkład mineralny – bareMinerals MATTE golden fair W poprzednim poście wspomniałam o podkładzie mineralnym bareMinerals MATTE golden fair. Mimo mnóstwa recenzji tego podkładu stwierdziłam, dodam również swoją. Podkład ten budzi nadal spore zainteresowanie i uważam, że moja opinia może komuś bardzo pomóc. Zacznę od opisania mojej cery, myślę, że jest to dość istotne i pomocne dla osób z podobnym typem skóry. Mam cerę tłustą, która miejscami się przesusza, bardzo wrażliwą, z rozszerzonymi porami i zaskórnikami (ostatnio jest ich coraz mniej, stosuję odpowiednią pielęgnację). Czasami pojawiają się wypryski, zwłaszcza przed okresem, głównie w okolicach żuchwy. Mam problem ze suchymi skórkami ( […]

My Morning Routine  Nie należę do osób, które uwielbiają wstawać rano. Odkąd pamiętam był to dla mnie ogromny problem. Każdy weekend praktycznie przesypiałam.Wstawałam około godziny dwunastej, zupełnie bez energii, nie mówiąc już o zmarnowanym czasie. Nasz organizm jest najbardziej produktywny rano. Świeże lekkie powietrze, zapach kawy, przygotowanie się na nadchodzący dzień. Od jakiegoś czasu intensywnie pracuję nad wyrobieniem sobie nawyku porannego wstawania. Uwierz mi, że im lepiej zaczniesz dzień,będzie on lepiej wykorzystany. Oto kilka porannych rytuałów, które sprawią, że nasz poranek będzie przyjemniejszy, a my zaczniemy dzień w doskonałym humorze. Pierwszą rzecz którą robię po przebudzeniu to ścielenie łóżka. Jest […]

Makaron ze szpinakiem i wedzonym łososiem Są takie momenty, że nie mam zupełnie ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Od paru dni za oknem panuje zupełna szarówka i dopada mnie chandra. Pappardelle ze szpinakiem jest idealnym daniem, kiedy mam tak zwanego „lenia”. Szybkie, niewymagające dużej ilości składników. Możemy je modyfikować w dowolny sposób, według upodobań, bądź tego co mamy w lodówce. Klasyczne pappardelle przyrządza się ze szpinakiem, kurczakiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Dzisiejszy przepis jest troszeczkę inny. Nie miałam zupełnie pomysłu co zjeść na obiad, zajrzałam do zamrażalnika i znalazłam szpinak, w półce makaron pappardelle, ale nie było kurczaka. Poszperałam […]

Czy warto wracac do byłego partnera? To pytanie jest jednym z najczęściej zadawanych. Jedni mówią nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, po co wracać do przeszłości? Inni zaś uważają, że warto, że im się udało, że zrozumieli pewne rzeczy i trzeba walczyć o miłość. Dlaczego jednym się udaje a innym nie? Dlaczego większość takich powrotów kończy się fiaskiem? Jeszcze większym bólem i rozczarowaniem, nierzadko nienawiścią. Temat trudny, każdy przypadek jest inny. Różne doświadczenia, charaktery, przeżycia, czas spędzony razem. Powód rozstania i wiele, wiele innych. Jedno jest pewne, żaden związek nie rozpada się bez powodu i należy o […]

  Bez glutenu, Weganskie LECZO Powszechnie znana potrawa jako dość ciężka i tucząca. Dzieje się tak, poprzez dodatek wędzonej słoniny i kiełbasy, a wszystko smażone jest na smalcu(jednak okazuje się, że smalec jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia). Trochę zmodyfikowane, może być smaczne i zdrowe. Idealne, jako dodatek do obiadu, bądź lekka kolacja. Nie jest to danie trudne do zrobienia, musimy tylko pokroić warzywa, a reszta robi się sama. Oto mój przepis zapraszam:) SKŁADNIKI: 4 PAPRYKI (2 CZERWONE, 1 ŻÓŁTA 1 ZIELONA) 2 CZERWONE CEBULE 2 CUKINIE 1 BAKŁAŻAN 2 DUŻE POMIDORY (MOGĄ BYĆ POMIDORY Z PUSZKI, LUB KOKTAJLOWE, […]

Bez glutenu GRZYBY Zalety zdrowotne grzybów to bardzo sprzeczny temat. Powszechnie uważa się, że grzyby to tylko małokaloryczny, aromatyczny dodatek do dań. Jednak okazuje się, że grzyby mają sporo witamin takich jak A, C, D, PP i witaminy z grupy B. Wartości odżywcze zależą od pochodzenia i gatunku grzyba. Najzdrowszą metodą przyrządzania grzybów jest ich gotowanie. Grzyby są niestety ciężkostrawne, nie są wskazane dla dzieci, oraz dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego. ZUPA GRZYBOWA ZE SWIEZYCH GRZYBÓW   Początek jesieni, sezon grzybowy w pełni. Dostałam dziś koszyk pełen świeżych grzybów. Więc będzie zupa grzybowa. Przedstawiam wam mój przepis:          […]

Hello Fall I mamy jesień. Zaraz po lecie, moja ulubiona pora roku. Najbardziej kocham początek, kiedy czuć zmianę w powietrzu i klimacie. Jesień kojarzy mi się z dyniami, przyprawami korzennymi, miodem, jabłkami prosto  z sadu oraz ziołami. To czas kiedy herbata i kawa najlepiej smakują. Ciepły dom, zapach pieczonego ciasta lub chleba. Hello Fall!   Bazylia. Jabłka prosto z jabłoni, która rośnie obok mojego domu. Świeży chleb bez mąki:) Kubek gorącej herbaty. Najwyższej jakości miód, od znajomego pszczelarza:) Home, Sweet Home. Dekoracje Halloween. Najpyszniejszy na świecie sernik z bezą i morelami. Ulubione miejsce koło domu. Ciepłej jesieni życzę :))     […]

Strona 2 z 3123