Ciasto z dyni

Początek jesieni, a w szczególności Październik, kojarzy mi się z sezonem na dynie. Mieszkam na wsi i niedaleko mojego domu jest las, gdzie w tym roku pojawiły się te urokliwe warzywa. Z jednej zrobiłam zupę. Niestety dodałam za dużo marchwi i wyszła za słodka, zjadłam ją, ale była bardzo mdła ;p Dynie nieodłącznie kojarzą się z Halloween. Zwyczaj ten w Polsce jest czasami źle odbierany. Od siebie dodam, że nie widzę w tym nic złego. Traktuję to tylko i wyłącznie jako dobrą zabawę. Lampiony z dyni kojarzą mi się  z ciepłem, przyjemną atmosferą wśród przebranych znajomych i tyle, bez głębszych przemyśleń. Halloween to oczywiście słodycze i ciasta. Postanowiłam, że zrobię amerykańskie Pumpkin Cake.

Dynia – ma mnóstwo wartości odżywczych i właściwości lecznicze. Bogata w witaminy A, B1, B2, C, PP oraz witaminę E (która cudownie wpływa na cerę, włosy i paznokcie), minerały, a w szczególności Cynk. Jest lekkostrawna, nie tuczy. Jej pestki pomagają w walce z pasożytami, owsikami i tasiemcem. Niewątpliwie warto po nią sięgać. Ma specyficzny słodkawy smak, trochę mi przypomina smak słodkiego ziemniaka.

markedbyewe-pumpkin

Sezon dyniowy pomału dobiega końca, więc postanowiłam, że jeszcze zrobię ciasto dyniowe. Jest to najszybszy i najprostszy przepis. Jedyną trudnością jest obranie i zrobienie puree z dyni. Moja była bardzo twarda, więc trochę się namęczyłam, ale reszta poszła szybko i sprawnie:)

SKLADNIKI:

PÓŁ ŚREDNIEJ DYNI (500 gram) (PUREE Z DYNI)

PÓŁ SZKLANKI MĄKI (PSZENNA, RYŻOWA, KUKURYDZIANA)

PÓŁ SZKLANKI CUKRU PUDRU (można mniej, w zależności od preferencji)

2 JAJKA

1/2 SZKLANKI OLEJU ROŚLINNEGO (SŁONECZNIKOWY, RZEPAKOWY, PŁYNNY OLEJ KOKOSOWY, ROZPUSZCZONE MASŁO KLAROWANE)

2 LUB 3 ŁYŻECZKI PRZYPRAWY DO PIERNIKA

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

1 ŁYŻECZKA EKSTRAKTU Z WANILI

2 ŁYŻECZKI OLEJKU POMARAŃCZOWEGO

ŚWIETNIE PASUJĄ: ORZECHY, KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZY

WIERZCH:

MOŻE TO BYĆ ZWYKŁY LUKIER Z CUKRU

BITA ŚMIETANA

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I SERKA MASCARPONE

cooking-gotowanie-eggs-markedbyewe

gotowanie-markedbyewe-sugar

PRZYGOTOWANIE:

Dynię dokładnie myję i osuszam. Kroję na pół. Pozbywam się pestek. Następnie obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki (łatwiej zmiksować). Wrzucam do blendera i robię Puree. Najgorsze już za nami 😀 Teraz wystarczy wszystkie składniki tylko połączyć. Do dużej miski wrzucam puree, dodaję mąkę, cukier, jajka, olej, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, olejek pomarańczowy i ewentualne dodatki o których wspomniałam w składnikach. Dokładnie mieszam tak, aby nie było grudek. Foremkę keksówkę smaruję masłem, lekko przyprószam mąką i wlewam przygotowaną masę.

markedbyewe-dynia

dynia-puree-markedbyewe

Piekarnik: 180 Stopni Celsjusza

Czas pieczenia: 40 – 50 min.

Wierzch można udekorować lukrem, bitą śmietaną lub kremem z białej czekolady i serka Mascarpone.

Lukier: 10 czubatych łyżek cukru pudru i 4 łyżki gorącej wody. Do miseczki wsypujemy cukier puder dodajemy stopniowo wodę i ucieramy na gładko. Polać ciasto, gdy przestygnie.

Bita śmietana: śmietanę kremówkę 30% porządnie chłodzimy, na każde 250 ml śmietanki dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy trzepaczką bądź mikserem. Udekorować, gdy ciasto będzie zimne.

Krem z białej czekolady i serka mascarpone: w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Gdy lekko przestygnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Ilość według upodobań (na oko:)

cream-bita-smietana-markedbyewe

Ciasto jest pyszne, lekko wilgotne. Ma delikatny posmak dyni. Myślę, że warto spróbować:)

Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *