kawa-gotowana-przepis-markedbyewe

Kawa Gotowana Według Pieciu Przemian

W poście My Morning Routine (klik) wspominałam, że od dłuższego czasu piję kawę gotowaną. Kiedyś piłam zwykłą czarną z ekspresu, ale powodowała u mnie bóle i nieprzyjemne uczucie w żołądku. Dodatkowo od dawna wiadomo, że kawa zakwasza organizm, co prowadzi do częstych zachorowań na grypę i przeziębienie, spadek energii, problemy z drogami moczowymi, suchość skóry, wypryski, zaczerwienienia, zły stan włosów i paznokci, wahania nastroju, spadek koncentracji, oraz problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Kawa przyrządzana według pięciu przemian w przeciwieństwie do parzonej tradycyjnie, nie prowadzi do zakwaszenia.

Czym jest gotowanie według pięciu przemian? Jest to sposób przyrządzania potraw w tradycyjnej medycynie chińskiej. Która mówi, że nie liczą się tylko składniki, ale przede wszystkim sposób ich przygotowania. Człowiek jako istota żyjąca podlega prawom natury i powinien spożywać potrawy zharmonizowane energetycznie. Główne założenie kuchni pięciu przemian to odpowiednia kolejność wrzucania składników do garnka.

Dziś chcę przestawić Wam przepis na kawę, która jest zdrowsza od tradycyjnej. Nie umiem zrezygnować jak na razie całkowicie z picia kawy, dlatego uważam to za lepszą alternatywę. Przepis tradycyjny lekko zmodyfikowałam. Nie dodaję soli morskiej, ani kropli soku z cytryny. A czasami, dla bardziej czekoladowego smaku dorzucam płaską łyżeczkę kakao.

Podaję przepis na 400ml kawy, dla mnie jest to jedna porcja ponieważ mam kubek 500ml i piję jedną taką dużą kawę dziennie. Można podzielić to na dwie porcje po 200 ml.

SKŁADNIKI:

                                                               

*ŁYŻECZKA – ŁYŻECZKA DO HERBATY:  

– 400 ML WODY

– 3 I PÓŁ ŁYŻECZKI ŚWIEŻO MIELONEJ KAWY

– 1/3 ŁYŻECZKI CYNAMONU

– 1/3 ŁYŻECZKI SUSZONEGO MIELONEGO IMBIRU (PRZYPRAWA W PROSZKU IMBIR), MOŻE BYĆ RÓWNIEŻ STARTY ŚWIEŻY IMBIR (PÓŁ ŁYŻECZKI)

– PŁASKA ŁYŻECZKA PRAWDZIWEGO NATURALNEGO KAKAO (JA CZASAMI POMIJAM KAKAO, ZALEŻY OD PREFERENCJI TEGO DNIA:)

– MIÓD

MOŻNA DODAĆ KILKA GOŹDZIKÓW (OKOŁO 3 SZTUK) ORAZ JEDNO CAŁE  ZAIRNO KARDAMONU

kawa-gotowana-przyprawy-cynamon-imbir-markedbyewe

przyprawy-cynamon-kakao-imbir-kawa-gotowana-markedbyewe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do garnuszka półlitrowego wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia, dodaję cynamon, następnie imbir, później ewentualnie dodatkowe składniki o których wspomniałam (goździki i kardamon), kakao, a na końcu 3 i pół kopiastych łyżeczek  świeżo zmielonej kawy. Pamiętajcie, aby robić odstępy między dodawaniem poszczególnych składników (dosłownie 1-2 minuty). Gdy wszystkie składniki będą już dodane gotować jeszcze około 5 minut.

Kiedy kawa będzie już gotowa, odstawiam ją do przestygnięcia, odcedzam z fusów i przypraw (fusy są lekko „glutowate” przez cynamon) i dopiero gdy będzie letnia dodaję łyżeczkę miodu. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy lubi chłodną kawę, ale ja tak robię ponieważ nie chcę dodawać miodu do zbyt gorącego napoju, aby nie stracił swoich cennych właściwości. Z czasem przyzwyczaiłam się do picia chłodnej kawy i teraz nie wyobrażam sobie już innej:) Mam nadzieję, że ktoś skorzysta z tego przepisu i życzę smacznego:)

kawa


Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *