Ratatouille

 

Dzisiaj przepis na danie kultowe, o którym został nakręcony film Ratatouille. Dopóki go nie spróbowałam zastanawiałam się o co tyle szumu, przecież to tylko warzywa w sosie. I właśnie o to chodzi, prostota cały czas zaskakuje. Potrzeba tak niewiele, a smak jest wspaniały. W sieci jest mnóstwo przepisów, ale ja zrobiłam po swojemu. Moje danie jest w 100% wegańskie i bezglutenowe. W każdym przepisie jest podany bakłażan i żółta cukinia, niestety o tej porze roku nie znalazłam tych produktów w sklepie. Na górę dałam tylko cukinię zieloną i pomidory. Nawet bez tych składników wyszło przepyszne. Zapraszam na przepis, naprawdę warto spróbować:)

SKLADNIKI NA GÓRĘ

2 MAŁE CUKINIE

4 POMIDORY

1 BAKŁAŻAN (JA NIESTETY NIE MIAŁAM)

1 ŻÓŁA CUKINIA (RÓWNIEŻ NIE DODAŁAM)

ŚWIEŻA NATKA PIETRUSZKI

SKŁADNIKI NA SOS:

2 STARTE MARCHEWKI

4 PAPRYKI RÓŻNOKOLOROWE

2 ZĄBKI CZOSNKU

PUSZKA POMIDORÓW POKROJONYCH W KOSTKĘ (BĄDŹ JAKIŚ DOWOLNY SOS POMIDOROWY MOŻE BYĆ Z KARTONIKU)

2 CEBULE (BIAŁE ALBO CZERWONE)

PRZEYRAWY: SÓL, PIEPRZ, CURRY, TYMIANEK (CHILI DO ZAOSTRZENIA SMAKU)

OLEJ KOKOSOWY DO SMAŻENIA

OLIWA Z OLIWEK

cukinia-markedbyewe-ratatouille

ratatouille-markedbyewe-tomatoes

ratatouille-sauce-markedbyewe

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa dokładnie myję.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

Papryki przekrawam na pół i wyrzucam gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki umieszczam na blasze do pieczenia (można je podzielić na mniejsze części) i podpiekam do momentu, aż skórka zrobi się czarna. Można je podpiec również nad palnikiem gazowym.

W międzyczasie cukinie i pomidory kroję w plasterki (dobrze gdy pomidory mają kształt podłużny, wtedy ładnie dopasują się do cukinii, jeżeli takich nie macie też się uda, ale musicie tak je ułożyć, alby ładnie wyglądały).

Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam 2 cebulki pokrojone w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz dwie starte marchewki i podsmażam. Następnie dodaję podpieczone papryki kroję (po wyciągnięciu papryk z piekarnika chwilę trzeba odczekać, aby podczas krojenia nie poparzyły nam palców). Podsmażam kilka minut i wlewam pomidory z puszki. Doprawiam solą, pieprzem, curry, tymiankiem i czekam, aż woda wyparuje. Polewam odrobiną oliwy z oliwek i mieszam. Mój sos nie jest idealnie gładki, jak w większości przepisach (można go oczywiście zmiksować) ja tego nie robiłam ponieważ taki mi odpowiada.

Następnie sos przekładam do naczynia żaroodpornego (okrągłego bądź prostokątnego). Wyrównuję powierzchnię i na zmianę (cukinia, pomidor) robię „ślimaczka” dookoła. Na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki.

Piekarnik 180 stopni Celsjusza. Przykrywam naczynie folią aluminiową i podpiekam około godziny, następnie zdejmuję folię, wkładam z powrotem, czekam, aż góra się podpiecze (około 40 min)

markedbyewe-ratatouille

Naprawdę warto spróbować tej francuskiej potrawy. Jest to chyba najlepsze jedzenie na świecie 😀

Smacznego i Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *