ZAKWAS BURACZANY

Za tydzień wigilia, pora więc na przygotowanie zakwasu buraczanego na wigilijny barszcz czerwony. Jest wiele szkół gotowania barszczu, ja najbardziej lubię dolać do wywaru zakwas z buraków. Jest niezwykle szybki w przygotowaniu, nie licząc oczywiście kilku dni kiszenia się. Zakwas ten jest również bardzo dobry do picia. Kiszonki są niezbędne dla wzmocnienia układu odpornościowego. To naturalne probiotyki szczególe ważne dla jelit i całego układu trawiennego. Najlepsze to te przygotowane w domu, nie zawierają zbędnych konserwantów.

Zalety spożywania kiszonek:

Oczyszczają organizm,

Korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie,

Wspomagają układ odpornościowy i trawienny,

Zawierają witaminy z grupy B, C, A, K,

Wspomagają trawienie białek i węglowodanów (jak już wiemy, jest to dla układu trawiennego bardzo ciężka praca),

Odbudowują florę bakteryjną.

SKŁADNIKI:

  2 kg czerwonych buraków,

  8-10 ząbków czosnku,

  6-7 liści laurowych,

  15 ziarenek czarnego pieprzu,

  sól (3-4 łyżeczki),

– majeranek (1 duża łyżka)

PRZYGOTOWANIE:

Buraki dokładnie myję, następnie obieram i kroję na mniejsze kawałki (nie za duże, lepiej się ukiszą). Przekładam je do przelanego wrzątkiem dużego słoja (mój ma 5L). Dodaję całe ząbki czosnku (nakroiłam je lekko nożem, aby lepiej oddały smak i aromat), ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, majeranek, oraz sól. Następnie zalewam przegotowaną letnią wodą tak, aby zakryła wszystkie składniki i mieszam. Słoik zamknąć i zostawić w kuchni, lub spiżarni. Zakwas kisi się około tygodnia. Radzę codziennie sprawdzać co się z nim dzieje. I lekko potrząsać słoikiem. Na powierzchni będzie pojawiać się piana, to całkowicie normalne. Można ją zebrać łyżką, ale nie jest to konieczne. Nie należy zbyt długo kisić buraków ponieważ może pojawić się pleśń, kontrolujmy to. Zakwas powinien mieć głęboki czerwony kolor, pięknie pachnieć kiszonką i czosnkiem, oraz mieć kwaśny aromatyczny smak. Idealny do barszczu wigilijnego, oraz do picia.


Smacznego!

4 thoughts on “ZAKWAS BURACZANY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *