Bez glutenu

GRZYBY

Zalety zdrowotne grzybów to bardzo sprzeczny temat. Powszechnie uważa się, że grzyby to tylko małokaloryczny, aromatyczny dodatek do dań. Jednak okazuje się, że grzyby mają sporo witamin takich jak A, C, D, PP i witaminy z grupy B.

Wartości odżywcze zależą od pochodzenia i gatunku grzyba. Najzdrowszą metodą przyrządzania grzybów jest ich gotowanie.

Grzyby są niestety ciężkostrawne, nie są wskazane dla dzieci, oraz dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego.

grzyby-zupa-grzybowa-mushroom-markedbyewe

ZUPA GRZYBOWA ZE SWIEZYCH GRZYBÓW

 

Początek jesieni, sezon grzybowy w pełni. Dostałam dziś koszyk pełen świeżych grzybów. Więc będzie zupa grzybowa.

Przedstawiam wam mój przepis:

                      

SKŁADNIKI (4-5 PORCJI):

700g ŚWIEŻYCH LEŚNYCH GRZYBÓW (MIESZANKA RÓŻNYCH)

WŁOSZCZYZNA NA WYWAR WARZYWNY (2 MARCHEWKI, PIETRUSZKA, KAWAŁEK SELERA, KAWAŁEK PORA, OPALONA CEBULA, ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY)

2 CEBULE POSIEKANE W KOSTKĘ

2 ŁYŻKI OLEJU KOKOSOWEGO DO SMAŻENIA

4-5 ZIEMNIAKÓW POKROJONYCH W KOSTKĘ

ŚMIETANA KREMÓWKA LUB ZAGĘSZCZONE MLECZKO KOKOSOWE (wersja wegańska)

NATKA PIETRUSZKI (ŚWIEŻA)

PRZYPRAWY (SÓŁ, PIEPRZ, MAJERANEK, SZUSZONY LUBCZYK)

                     

                      

PRZYGOTWANIE:

Na początku robimy wywar, włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, oraz liść laurowy (kilka kulek i listków), następnie zalać wodą i gotować około 40 min do momentu, aż warzywa zmiękną.

W międzyczasie przygotowuję grzyby. Oczyszczam je z piasku i pozostałości leśnych. Następnie myję i kroję w kostkę, a pokrojoną cebulkę podsmażam na oleju kokosowym. Gdy wywar będzie gotowy wyjąć warzywa których nie chcemy (ja wyciągam pietruszkę, selera i pora, zostawiam marchewkę i rozdrabniam ją na mniejsze części). Dodaję podsmażoną cebulkę, pokrojone grzyby i gotuję wszystko około 30 min.

Po tym czasie dodaję pokrojone ziemniaki i gotuję jeszcze 15 min. aż zmiękną. Dodaję wszystkie przyprawy (ilość według preferencji) i śmietanę kremówkę lub mleczko kokosowe, w zależności czy chcemy wegańską wersję tej zupy. Gotową zupę posypuję dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

grzyby-mushroom-markedbyewe

zupa-grzybowa-mushroom-markedbyewe

      

 


         Smacznego!smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *